Sveika mityba – vienas svarbiausių sveikos gyvensenos veiksnių, tai įvairus ir tinkamai parinktas maistas, aprūpinantis organizmą būtinu angliavandenių, riebalų, baltymų, vitaminų ir mineralų kiekiu. Teisingai pasirinkti maisto produktų grupes ir jų kiekį padės maisto pasirinkimo piramidė.
Piramidės pagrindas – augalinės kilmės maisto produktų grupės. Maisto pasirinkimo piramidė rekomenduoja ir augalinius, ir gyvūninius maisto produktus, bet augalinių maisto produktų vartojimas beveik neribojamas. Angliavandeniai – pagrindinis energijos šaltinis, ypač vaikams. Jie greitai suskaldomi, rezorbuojasi virškinamajame trakte, ir organizmas greitai gauna reikalingą energiją.
Daugiausiai per parą patariama suvartoti grūdinių produktų, daržovių ir vaisių. Kasdien rekomenduojama suvalgyti bent 400 g daržovių ir vaisių, ir kuo įvairesnių, nes jų sudėtis labai skiriasi. Piramidės viršūnėje pavaizduoti riebalai, saldumynai, rafinuotas cukrus, druska. Iš šių produktų gaunama daug energijos, o būtinų maisto medžiagų juose beveik nėra. Reikėtų valgyti tik labai mažus šių produktų kiekius ir retai.
Sveiko vaiko maistui keliami šie pagrindiniai reikalavimai:
Patarimai:
Vaikų maitinimas darželyje organizuojamas vadovaujantis patvirtintais dokumentais:
Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašas, patvirtintas Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro. Peržiūrėti dokumentą.
Vaikų maitinimo organizavimo, vykdymo ir priežiūros tvarkos aprašas, patvirtintas Kauno miesto savivaldybės tarybos. Peržiūrėti dokumentą.
Kauno miesto savivaldybės tarybos sprendimas dėl socialinės paramos vaikams skyrimo ir teikimo. Peržiūrėti dokumentą.
Nemokamo maitinimo organizavimo ekstremaliosios situacijos, ekstremaliojo įvykio ir (ar) karantino metu, Kauno miesto ugdymo įstaigose, tvarkos aprašas. Peržiūrėti dokumentą.
Kauno miesto savivaldybės tarybos sprendimas dėl maitinimo paslaugų teikimo ikimokyklinėse ir priešmokyklinėse grupėse nuo 2022-09-01 Peržiūrėti dokumentą
Vaikų maitinimo organizavimo Kauno lopšelyje-darželyje Ežiukas tvarkos aprašas.pdf (1.38 MB)